Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 25.11.2014 tarih ve 19186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan faaliyetlerden; gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları kapsar.
ÇED Yönetmeliği‘ne göre “ÇED Olumlu” kararı veya “ÇED Gerekli Değildir” veya “ÇED Kapsamı Dışındadır” kararı alınmadıkça hiçbir teşvik, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilmemekte, proje için yatırıma başlanamamakta ve ihale edilememektedir. Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmaksızın başlanan faaliyetler proje bedelinin %2’si kadar idari para cezası uygulanır. Ayrıca olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet süresiz olarak durdurulur.
Megayol Mühendislik olarak; ÇED Görüşü alınması, ÇED Raporu, ÇED İzleme Kontrol uygulamaları gibi tüm ÇED Süreci aşamalarında güvenilir ve planlı çalışma prensibiyle hizmet sunmaktayız.
ÇED Görüşü Alınması
ÇED Görüşü Alınması, ÇED sürecinin ilk aşamasıdır. Proje özetiyle birlikte Valiliğe (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) ÇED Görüşü için başvuru yapılır. Başvurunun sonucunda proje hakkında ÇED’e tabi veya “ÇED Kapsam Dışı” olarak değerlendirilir. ÇED Kapsam Dışı olarak değerlendirilen projeler diğer kanun, yönetmelik ve mevzuat çerçevesinde belirtilen şartlara uyduğu ve gerekli izinleri almak zorundadırlar. Megayol Mühendislik olarak, Proje Özetinizi hazırlamanıza yardımcı oluyor, ÇED Görüşü’nüzü alıyoruz.
Proje Özeti aşağıdaki evraklardan oluşmaktadır:
- Tesis yeri işaretli 1/25.000 ölçekli harita
- Tesis yeri işaretli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı örneği
- İmar Planı Sınırları içinde ise, parsel işaretli İmar Planı örneği
- OSB/Sanayi bölgesinde kalıyor ise, parsel işaretli Parselasyon Planı örneği
- Vaziyet Planı
- Mülkiyet Belgesi (tapu, kira kontratı, tahsis belgesi vb.) , Çap, Yapı Ruhsatı
- İş Akım Şeması (Hammadde girişinden, nihai ürün çıkışına kadar prosesi anlatan)
- Proje Özeti (Üretim Kapasitesi, Hammadde Kullanım Miktarları vb.)
- Kapasite Raporu
ÇED Raporu / Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanması
ÇED’e tabi kararı verilen projeler için ÇED Süreci, yönetmeliğin Ek-1 veya Ek-2 listesine tabi olmasına göre değişmektedir. Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyetler için “ÇED Raporu” , Ek-2 listesinde yer alan faaliyetler için “Proje Tanıtım Dosyası” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı’ndan Yeterlilik Tebliği’ne göre yetki almış kurum ve kuruluşlara hazırlatılarak Bakanlığa sunulması zorunludur. Proje tanıtım dosyası sunulan projeler için Valilik (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) 25 iş günü içerisinde “ÇED Gerekli” ve “ÇED Gerekli Değil” kararı vermektedir. ÇED Gerekli Değil kararı verilen faaliyeti hayata geçirebilir. ÇED Gerekli kararı verilen projeler içinse “ÇED Raporu” hazırlanmalıdır.
Megayol Mühendislik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almış olduğumuz Yeterlik Belgesi ve deneyimli kadromuzla “ÇED Raporu” ve “Proje Tanıtım Dosyası” hazırlanmasında ekonomik ve hızlı çözümler sunmaktayız.
ÇED İzleme ve Kontrol
ÇED Yönetmeliği gereğince; ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından yatırımın izlenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Yönetmelik gereğince, “ÇED Olumlu” kararı veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen projelerde, ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyasında taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini takip etmek amaçlı, proje sahibi yeterlilik belgesine sahip kuruluşlara izleme yaptırmak ve kontrol ettirmekle yükümlüdür.
Proje sahibi, “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararını aldıktan sonra projede bu Yönetmeliğe tabi değişiklikler yapılacaksa bu değişiklikleri Bakanlığa veya Valiliğe iletmekle yükümlüdür. Proje sahibi, ÇED Raporunda taahhüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi durumunda idari para cezası ve faaliyet durdurma kararlarıyla karşı karşıya gelecektir.
Megayol Mühendislik olarak, İzleme ve Kontrol aşamasında da sizlere mevzuatlara uygun, eksiksiz ve sorunsuz şekilde hizmet veriyoruz.
Analitik Düşünce
Megayol Mühendislik olarak her işimize özel bir proje olarak yaklaşıyoruz. Projelerimizi küçük parçalara ayırıp çalışıyor, hiçbir detayı kaçırmıyoruz.
Mevzuta Uygun Çalışma
Uzman kadromuzla; mevzuata uygun, sorunsuz bir ÇED Süreci geçirmeniz için çalışıyoruz.